Menyasszonyoknak Pároknak

Smink vagy photoshop?

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Az elmúlt néhány év alatt és azóta is folyamatosan sok-sok menyasszony keresett és keres meg, kéri a véleményemet … hogy miről is? Ruháról, sminkről, hajviseletről, topánról, fátyolról, különféle kellékekről. Egyszóval csupa női dologról, ami hozzátartozik ahhoz, hogy az esküvő napján  A NAGY Ő-nek és NŐ-nek érezzék magunkat az előtt a férfi előtt, akit férjül választanak.

Nem újdonság, megszámlálhatatlan lehetőség közül lehet választani.  A kérdés csak az, hogy mi az ami legjobban illik egy lány egyéniségéhez, ami legjobban megfelel az elvárásainak, elképzeléseinek. A szertartás(ok)on, vacsorán, vagy épp egy kültéri fotózáson fel kell készülni arra, hogy a mennyasszonyi ruha feltűnést kelt akkor is, ha az nem extrém, vagy a megszokottól nem eltérő. Fontos kérdés, hogy az adott menyasszony ezt mennyire tudja fel(be)vállalni.

Leggyakrabban a sminkkel kapcsolatos kérdések merülnek fel, ezért szeretném ezt kiemelni és mint fotográfus megosztani Veletek a személyes tapasztalatokat, kedves leendő Menyasszonyok.
Sokan attól félnek a leginkább, hogy egy karakteresebb, harsányabb színekből összeállított smink hogyan fog mutatni a fotókon, mit szólnak hozzá mások. Azt gondolom, hogy egy ilyen napon mint az esküvő, elsődlegesen önmagunknak kell tetszeni –mégha ez kissé önzőnek tűnik is. Amikor ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombáznak, mindig csak bátorítani szeretnék. Ugyanis a fotókon a digitális utómunka során –némi tuningolással :-) lehet azokat az árnyalatokat visszakapni, amit a valóságban a szemünk érzékelni volt képes. Másrészt pedig a bőr a kozmetikumok egy részét fokozatosan beszívja, így az elkészített smink akár ijesztőnek is tűnhet amikor először látjuk a végeredményt a tükörben.

Egy esküvői smink elkészítése nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt gondolná az ember. Többféle szempontból sem. Először is nem mindegy, hogy kit kérünk fel a feladat megoldására: sminkest, vagy kozmetikust. A két szakma ugyanis nem egy és ugyanaz. Kevés azon kozmetikusok száma, akik igazán jól tudnak sminkelni. Több alkalommal történt, –pedig magam is csak laikus vagyok-, hogy nem gyönyörű, elkápráztató smink készült el, hanem vulgárisan kifejezve: vakolat került fel az arcra. Egy profi képes arra, hogy az egyéniséghez, személyiséghez, ruhához, virágcsokorhoz és kellékekhez viszonyítva készítse el az esküvői sminket.

Korántsem mindegy milyen alapanyagok kerülnek felhasználásra. Az esküvői sminknek egy egész napon át ki kell tartania. Az olcsó, kommersz kozmetikumok elfolynak, csomósodnak, kifényesednek a bőrön, kevésbé tűrőképesek a hőséggel szemben.
No és a műszempillák (házon belül műszempikéknek nevezzük :-).  Nincs szebb, esztétikusabb és igézőbb szempár, ha a szempillák megfelelő hangsúlyt kapnak. Mint egy gyönyörű festmény a hozzá illő keretben.

A sminkeléshez keveset értek, azt azonban jól látom – mint nő és mint fotográfus –, hogy egy profi munkájának eredményeként lélegzetelállító sminket képes alkotni. Eshet szó halvány, visszafogott vagy ellenkezőleg: harsány, kihívó és feltűnő sminkről.
Kedves Menyasszony! Ha sikerült elgondolkodtató sorokat digitális formába öntenem, akkor egy percig se habozz, keress fel szakembert. Biztos vagyok abban, hogy jó tanácsokkal és igazán hozzád illő sminkkel fogja még gyönyörűbbé tenni a napodat!

Az összes képen látható sminkek mindegyike profi szakember keze munkája. Köszönet értük.

Szalay Mona