Menyasszonyoknak Pároknak

The show must go on! (A show-nak mennie kell)

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

A fotókat egyre több pár igényli slidesow (diavetítés) formában is. Ahogy az albumok szerkesztése sem lehet esetleges, így ennek is vannak bizonyos szabályai, amitől igazán alkotássá válik egy ilyen bemutató.

A diaporáma a 80-as években virágzó műfaj volt (nemzetközi fesztiválokat is rendeztek belőle), ahol is két diavetítővel egymásra vetítették a képeket úgy, hogy amikor az egyik vetítő kép elsötétült, a másik kivilágosodott. Mindez természetesen zenei aláfestéssel történik.

Vannak a műfajnak világhírű magyar képviselői is (Eifert János, Dozvald János). Az analóg technika hanyatlásával ennek a műfajnak is bealkonyult, pontosabban a készítésében már a szoftverek vették át a szerepet, és ma már digirámának nevezik.

De mitől is jó vajon egy digiráma (slidesow)? Ennek sok összetevője van, ami a nézőben nem mindig tudatosul, de érzi, hogy az egyik mégis jobb mint egy másik. Nagyon fontos a zene kiválasztása. A zene hangulatának illeszkedni kell a képek által visszaadott érzésekhez, esetleg  több zenét is össze lehet vágni, ha azt a képek megkívánják.

Nagyon fontos, hogy a képek váltása a zene ütemére történjen, hiszen ez adja a ritmusát az egész vetítésnek. Ha a néző ráérez az első néhány kép után a ritmusra, szinte várja a következő ütemre a következő képet.A digirámának úgy mint egy filmnek van eleje, közepe, és vége. Ezért szeretem az esküvőkön készített vetítéseimet úgy összeállítani, hogy egy bemutató a nap egy fontos eseményét mesélje el (készülődés, szertartás, stb.).

A klasszikus diaporáma alapkövetelménye, hogy amikor az egyik kép világosodik és a másik sötétül, akkor a két áttűnésének a határán belőlük egy ún. harmadik kép keletkezzen egy pillanatra. Ez akkor következik be, ha az elsötétedő kép világos részei helyére a világosodó kép sötét részei kerülnek. Amikor valaki kizárólag diaporámát akar készíteni egy adott témára, már a fotózásnál szem előtt kell tartani ezt a szabályt. Ez talán az egész műfaj legnehezebb, és egyben legszebb része is. Ha az áttűnések „harmadik képei” szépen ki vannak végig dolgozva, hatalmas élményt nyújthat egy ilyen vetítés. Megannyi lehetőséget kínál, hogy a két egymást követő kép kommunikáljon egymással. Esküvőkön a fotózásnál erre is figyelni szinte lehetetlen, ezért később a bemutató szerkesztésénél a képek vágásával, esetleg tükrözésével lehet ezt a hatást elérni.

Az eddig leírtakból látszik, hogy egy igényes slideshow elkészítése nem öt perc. Ha az előző szabályokat mind figyelembe szeretnénk venni a készítésnél, akkor egy 3-4 perces vetítés elkészítése akár órákat is igénybe vehet! De a végeredmény magáért beszél, és még sokszor egy kívülálló szemlélőnek is élményt nyújt.

Néhány vetítésem itt tekinthető meg http://www.naszvadasz.hu/index.php?node=extrak

Daróczi Csaba