Menyasszonyoknak Pároknak

Egy Vodka Martinit… felrázva, nem keverve!

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

A Királyné szolgálatában álló MI6-os úriember is tudta, hogy az ördög és az angyal is a részletekben búvik meg. Eme kiváló italkülönlegesség a címben említett két módon létrehozva ugyanazt a képet mutatja, ha megnézzük őket két pohárban, egymás mellé téve. Azonban nem mindegy, hogy az összetevők hogyan keverednek egymással. Felrázva egy kiváló ízharmóniájú, testes italt kapunk, mely minden cseppjében hordozza mindkét ital legjobb tulajdonságait.

Keverve viszont csak egy pacsmagot, melynek minden kortyoláskor más az íze, tehát ihatatlan, kidobott pénz az ablakon.

Hogy rákanyarodjak a cikkem témájára, egy valós történettel próbálom ecsetelni a fent leírtakat.

A minap felhívott egy ismerős lány, akiből menyasszony lesz ez évben, hogy örökítsem meg életük nagy napját. Sajnos, már nem tudtam eleget tenni a felkérésnek, mivel már foglalt voltam arra a hétvégére, de lelkiismeretes ember lévén, megígértem nekik, hogy segítek fotográfust találni.
Beszélgetésünk alkalmával szó került arról, hogy meddig is szeretnék igénybe venni a kolléga szolgáltatásait. A lány azt mondta nekem, hogy a lagziba már nem szeretnének fotózást, mert úgyis mindenkinél lesz fényképezőgép, majd ők fotóznak.

Na, itt kikerekedett a szemem, mondtam a leendő menyasszonynak, hogy hosszú kávét rendeljen, mert sokáig itt fogunk ülni. Néma csöndben és kitartóan hallgatta a szavaimat, melyek azt ecsetelték, hogy miért nem fog egy értékelhető képet sem látni a lakodalmáról. Mivel a történet tanulságos és a probléma gyakori, ezért megosztom a véleményemet erről a dologról.

A lakodalmak leginkább zárt térben kerülnek megrendezésre, a késő délutáni órákban kezdődnek és eltartanak hajnalig. Ez a tény a fénytelenséget vonzza magával, amiben ugyebár nehéz FÉNYképet készíteni. Ehhez már profi felszerelés és óriási rutin szükséges. A sötétben, gyorsan mozgó témák megörökítésére kizárólag a felső kategóriás tükörreflexes vázak, nagy fényerejű, gyors élességállítású optikák képesek. Gyakran van szükség telepített fényforrásokra is. Mindez persze fabatkát sem ér szakértelem nélkül, amit a fotósnak kell képviselni.

A lagziban nagyon résen kell lenni, állandóan figyelni kell, hogy hol várható egy megismételhetetlen pillanat, egy mosoly, egy fontos érzelmi momentum. Rengeteg apróság van, ami a pár számára fontos és megörökítésre kell, hogy kerüljön.

Elmondom azt is, hogy mi történik a rokonok által fotózott anyaggal.

Először is a kompakt gépek nem a valós képet közvetítik a szemnek, hanem egy kis LCD monitoron látunk mindent. Rendkívül lassú a reakcióidejük, tehát az exponáló gomb lenyomásakor még kiválónak hitt pillanat az exponálás pillanatában már elillan. A beépített vakunak olyan kicsi a kulcsszáma, hogy a vakuhoz közel álló téma kap csak valamennyi fényt, de a háttér már koromsötét lesz.

A gépről általában a lagzi másnapján a gyerek törölni fogja az összes képet, mert a haverjaival mennek bulizni és kell a hely a memóriakártyán.

Amennyiben ez mégsem történik meg, úgy biztos lehet benne a pár, hogy csak több hónap múlva kapja meg a kedves rokontól a fotókat, természetesen úgy, hogy azon a digitális utómunkának nyoma sincs.

Még mindig a „keverve” kiadott italról írnék.
Manapság nagyon divatos hobbi lett az esküvőfotózás. Rengetegen tartanak oktatásokat is ebben a témában, több – kevesebb sikerrel. Nagyon jó hangulatú egy ilyen móka, a profi által létrehozott szituációkat, profi modellekkel, előre kiválasztott hibátlan helyszíneken, a lehető legjobb napszakban készíthetik az így már tökéletesre csiszolt fotókat.
A résztvevőknek csak a gombot kell nyomnia, majd az oktatás végén odaadni a memóriakártyát az oktatónak, aki elvégzi az utómunkálatokat a képeken és el is készült az alkalmi esküvői fotós. Gyorsan csinál magának egy weblapot, tessék-lássék be is optimalizálja azt, hogy a keresőkben könnyen megtalálható legyen, aztán jöhetnek is a menyasszonyok.

Eljön az első esküvő napja, emberünk boldogan csomagol, szedi össze (vagy kéri kölcsön) a fotózáshoz szükséges cuccokat. Odaér a helyszínre, ott a párocska, aki felettébb ideges, hét ágra süt a nap, a helyszín sem a legjobb, az oktató meg sehol.

Itt kezdődnek a problémák. Meggondolatlanul nyomogatja a gombot, készít több ezer képet, mondván, valamelyik csak jó lesz, már két óra elteltével teher számára a meló, menne haza, melege van, nem bírja a strapát. Lemaradnak dolgok, fogynak az aksik, telik a memóriakártya. A templomi szertartás után haza kell mennie, lementeni a képeket a kártyáról, mert különben a lagzis fotók már nem férnének rá.

Ezt még lehetne sorolni az idők végezetéig, de nem teszem, helyette inkább adnék pár jó tanácsot.

Kedves Menyasszony!
Amikor fotográfust választasz, légy igényes, hiszen a fotós az, aki emlékeztet majd a sminkedre, a frizurádra, arra a pillanatra, amikor könnyes szemmel öleled szüleidet és arra is, amikor egy hatalmasat bulizol éjjel.
Légy körültekintő!

A kiszemelt weboldalon nézz meg több esküvő (min. 8-10) teljes sorozatát, különösen figyelj a szertartásos és bulis képekre!  A kreatív fotózáson készült képeken ne csak bábok legyenek, hanem érzelemmel feltöltött, boldog embereket láss, akik különleges helyszíneken pózolnak. Találkozz a fotóssal személyesen is, döntsd el, hogy szimpatikus- e, tudtok-e majd együtt dolgozni.

A Pillanart minden tagja elvégezte a bármixer tanfolyamot, tehát náluk biztosan felrázva kapod a Vodka Martinit.

U.I: a képeken szereplő pártól kaptam a fotókat  jó pár éve. Esküvőjük megörökítését rokonra bízták, ez lett belőle. Direkt olyan képeket választottam, ahol nem felismerhetőek.

Szita Márton
www.szitamarton.hu