Pároknak Valódi esküvők

A hét esküvője: Andrea und Philip

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Esküvői fotós: Szabó Zoltán | www.szemtanu.com
Egyházi szertartás helyszíne: Maria Wörth, Wörthersee, Ausztria
Vacsora helyszíne: Schlosshotel Velden, Wörthersee, Ausztria
Dátum: 2010. június 26.

Évről évre több esküvőt fotózom Ausztriában, de minden alkalommal elcsodálkozom azon a könnyedségen és felszabadultságon, ami a külföldi esküvőket körbelengi. Kint – ahogy a mindennapokon – az esküvőn is a no para, no stress, don’t worry – be happy a módi. Nálunk inkább a görcsölés, a feszültség, a megfelelési kényszer az úr, a kulturális különbség néha egészen szembeszőkő. Elleshetnénk valamit tőlük.

Nemrégiben egy vecsési pár figyelmeztetett jó előre, ha a szertartás alatt a fotós megközelítené a vörös szőnyeget a pap azonnal félbeszakítja a szertartást. Dél-Tirolban pont ellenkezőleg alakult, amikor a szertartást megelőzően fotósként bemutatkoztam az olasz anyanyelvű atyának, széles mosollyal sokáig szorongatta a kezemet és csak annyit mondott: azt csinál, ami jól esik.

Karintiában is inkább emberből vannak a tisztelendők, ott a szertartás előtt a pár kutyájával egyetemben érkeztem meg a kápolnába, az atyának be is mutattam Oscart, mint négylábú tanút, mire az atyának felszökött a szemöldöke (széles mosoly itt is), sarkon fordult, majd kisvártatva megjelent egy pórázzal, a póráz végén falatnyi kutyával: Nekem is van egy Oscárom! Mire elkezdődött a szertartás az első sorban már három kedvenc képviselte az ebtársadalmat és láss csodát, az egész lezajlott incidens nélkül, ám annál nagyobb farokcsóválás közepette.

Míg itthon egy defektes biztosítótű az örömapa hajtókáján a menyasszony idegösszeomlásához vezethet, addig más nemzetek lányai a kisebb katasztrófát is képesek a maguk örömére fordítani. Már nem tudom, kié a történet: vegyes pár, ausztrál vendégek, Budapestről a hosszú autóbuszozás közepén leszakad az ég, mire az alföld-közepi kis kápolnához érnek, tenger a sár. Az ausztrál hölgyek lecsatolják a tűsarkút és mezitláb, önfeledt mosollyal lépnek le a buszról és vihogva tapicskolnak a kápolna felé.

Elleshetnénk tőlük valamit.