Fotográfusoknak Interjú Pároknak

Fókuszban az esküvői fotós: Csepregi Tibor

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Mesélnél magadról pár szóban?
Csepregi Tibor vagyok, 15 éve fotográfus, 10 éve férj és 4,5 éve büszke és boldog apuka.

Hol laksz?
Sopronban születtem, itt is élek a családommal.

Ha választhatnál, hol laknál a legszívesebben a világban?
Egy kis faluban az olasz tengerparton.

Tanultál iskolában fotózni?
Igen is és nem is. A digitális éra első éveiben autodidakta módon próbáltam felszedni a szakmai és műszaki alapokat és így utólag nagyon örülök, hogy nem lettem belekényszerítve semmiféle régimódi paradigmába. Aztán ahogy később a fotózás az életemmé vált persze megszereztem a “szükséges” papírokat is.De ennél szerintem sokkal fontosabb, hogy akik inspiráltak képeikkel, megfertőztek a fotózás iránti szenvedélyükkel: Capa, Newman, Hervé.

Mióta vagy fotós?
ha jól számolom úgy 10 éve keveredtem egy kedves barátomnak és egykori kollégámnak hála harmadszor is, immáron a digitális platformon a fotózás közelébe. Az első még kisiskolásként, 10 évesen, aztán egy kis szünet után másodízben 20 évesen a sorkatonaság alatt voltam egy évre a zászlóalj fotósa, de ez sem bizonyult akkor még elegendő löketnek a „pályára állításhoz”. Újabb 10 évvel később a harmicas éveim legelején az előbb már említett barátomnak is köszönhetően aztán végleg elkapott magának a fotózás és azóta sem ereszt. Nagyon nagy energiákat adott és végtelenül kikapcsolt a fotózás, amit szinte minden lelkes tehetséges, vagy kevésbé tehetséges amatőr fotós elmondhat magáról, eddig nem is különbözik a történetem az övéktől. A különbség azt hiszem abban lehetett, hogy ezeket az energiákat mások is érezték, megkapták a képeimből… ettől kezdve pedig ahogy most visszagondolok, már egyenes út vezetett a mai helyzethez: hivatásos reklám- és esküvőfotós.

Mióta vagy esküvőfotós?
2007-ben fotóztam az első esküvőt. Azóta bőven túl vagyok már a kétszázadikon is.

Ki vagy mi ösztönzött arra, hogy esküvőfotós légy?
A puszta véletlennek köszönhetem, hogy a fotós szakma egyik legösszetettebb és legszerteágazóbb tudását igénylő, ugyanakkor legszínesebb ága végül megtalált magának. Egy baráti pár keresett meg 2007 nyarán, hogy akkor még a fentebb már említett barátommal fotózzuk végig az esküvőjüket. Tudták, hogy egy ideje már fotózok, ismerték is a munkáimat, megbíztak bennem.
Tudom, hogy szentimentálisnak tűnik, de szándékosan nem veszem le ezt az anyagot, hogy mindig emlékeztessen az akkori önmagamra: bármit is érek el ebben a szakmában, tudjam, hogy honnan indultam és azt kiknek köszönhetem.

Hogyan jellemeznéd a fotózási stílusodat?
Remélem erre már szabad azt válaszonom, hogy: Tibus. Ezt persze nem én kezdtem el mondogatni, sokkal inkább azok, akik figyelemmel kísérik, értékelik azt, ahogy egy-egy esküvőt megfogok, átfordítok a képek nyelvére. De ha most muszáj valamilyen stílulsba betenni magam, akkor a zsurnaliszta és az illusztratív egy remélhetőleg érdekes és értékes keveréke az enyém.

Hány esküvőt fotózol átlagosan egy évben?
Sokkal kevesebbet, mint amennyi megkeresést kapok. Jellemzően negyedét ötödét vállalom csak el a felkéréseknek. Teszem mindezt a minőség megőrzése, az egy-egy projekt tökéletes kidolgozásához szerintem szükséges (az átlagosnál bizonyosan jóval nagyobb) időkeret ráfordítása miatt.

Ki tudnál emelni és elmesélni pár mondatban egy esküvőt, ami a legérdekesebb/legextrémebb volt?
A maga nemében szerintem minden esküvő érdekes és egyedi de kétség nem fér hozzá, egy-egy különlegesebb fotózási helyszín, vagy extrémebb pár természetesen bennem is maradandó emlékeket hagy.  De mindig elmondom ahogy most is: A lényeg nálam mindig az emberen van, a körítés, a helyszín, a kulisszák bár fontosak a stílus és a hangulat szempontjából, de mégis csak másodlagosak. A lényeg, amiért én ott vagyok egy-egy esküvőn egész álló nap, az ember.

Hogy érzed, mi az erősséged, amit jól tudsz használni az esküvőfotózásban?
Tételezzük fel, hogy aki esküvőfotósnak áll, az tökéletes műszaki és szakmai alapokkal rendelkezik. Ezt úgy értem, hogy a sima, teljesen átlagos feladatokon túl is jöhet bármilyen extrém szituáció, felkészülve várja és tökéletesen oldja meg azt. Néhány ilyen az elmúlt szezonomból a teljesség igénye nélül: vaksötét buli 2,5×20 méteren, 400 fős csoportkép, 3 km-es lakodalmas menet, ejtőernyős ugrás a párral vagy eszeveszett száguldás egy gumi-motorcsónakban. Aztán ami még szerintem fontos, hogy egyszerűen csak értek az engem megbízó párok nyelvén. Nem csak a fotósuk vagyok, hanem a barátjuk, a támaszuk is. Ezen nincs is mit csodálkozni. Én már bőven 200 esküvő felett járok, az engem megbízó párok pedig általában az elsőre készülnek :-) Egy szó mint száz, a szakmai kvalitásokon túl remélhetőleg az emberi “vonalam” is erős.

Milyen típusú kamerákkal dolgozol?
Canon EOS rendszer pro cuccait használom.

Ha csak egy objektívet használhatnál, akkor melyik lenne az és miért?
85/1.2

Elmondanád, mikor milyen fényeket használsz egy komplett napos esküvői fotózás során?
Ahol és amikor csak tehetem, a természetes fényeket próbálom használni, de sajnos nagyon sok olyan szituáció van egy esküvőn (nem a kreatívról beszélek), amikor a rendelkezésre álló fény finoman szólva is csak „taknyolásra” elég. Ilyenkor nincs mese, muszály a vakukkal is besegíteni. A kreatív fotózásoknál pedig a napszak, a hely és a téma függvényében döntök, hogy megfelelő eredményt hoz-e a rendelkezésre álló természetes/műfény vagy csak kiegészíteni akarom a vakukkal a meglévő fényeket, vagy 100%-osan csak vakufénnyel akarom elkészíteni az adott képet.

Milyen programot használsz a képfeldolgozáshoz?
LR/PS.

PC vagy MAC?
Mindkettő.

Van asszisztensed vagy második fotósod?
Külföldi megbízásaimnál, elsősorban a gyors zökkenőmentes kommunikácó miatt van egy állandó segítségem. 
Ezeket a projekteket leszámítva ahol csak lehet igyekszem egyedül dolgozni. Kihasználva minden előnyét és persze néha viselve a hátrányát is, főleg a cipekedésnél. De viccet félre téve ahogy én szeretek egy esküvőn dolgozni, teljesen elvegyülni, ameddig csak lehet észrevétlennek maradni, ott egy aszisztens az egésznek az intimitását ölné meg. Ezért inkább vállalom a kellemetlenségeket amit a hiánya okoz, mindsem az eredmény rovására menjen a segítő jelenléte.

Kb. hány képet készítesz egy esküvőn és hányat adsz át a pároknak?
Kb. 2000-3000 képet lövök egy egész napos megbízásnál, ebből úgy 1500-2000 kerül a katalógusba. A pároknak 300 db nagyfelbontású retusált képet adok át, melyből kb. a felét én, míg az indexképek segítségével (aznapi összes 800 px-es méretben) a felét ők választják ki.

Szoktál hirdetni? Ha igen, hol?
Nem. Soha egy fillért nem költöttem hirdetésre. Nem keresőoptimalizáltam soha, nem vettem ötezrével lájkokat gyanús FB-os szolgáltatóktól. A tehetséggel, alázattal végzett becsületes és minőségi munkában hiszek. A többit már elintézi a „szóbeszéd-marketing”.

Milyen kommunikációs eszközöket használsz a megjelenésre és melyik a legfontosabb számodra?
Saját weboldalamat a portfólióm ismertetésére, a facebook-oldalamat pedig interaktív csatornaként használom.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik bele szeretnének vágni az esküvőfotózásba?
A legfontosabb szerintem, hogy az esküvőfotózásra nem szabad úgy gondolni, hogy itt majd jól önmegvalósítja magát az ember, miközben halálra keresi magát. Ez alkalmazott fotográfia, ha tetszik, ha nem. Ki kell szolgálni a megbízót, akik képeket szeretnének a nagy napjukról. Persze egyáltalán nem árt, ha a képek amiket az ember készít, valahogy mégiscsak külömböznek, kiemelkednek az átlag közül. Ez egy nagyon kényes egyensúly, amit ha nem talál, nem érez az ember, nem működik az egész.
Szerintem a jó képek hiánytalan és naprakész szakmai ismereteket, professzionális felszerelést és műszaki hátteret, felkészültséget, elszántságot, fantáziát, türelmet, szerencsét, szívet, lelket és ami a legfontosabb: alázatot követelnek.

Mi lenne számodra egy álom helyszín, ahol szívesen fotóznál esküvőt?
Ahogy fentebb már mondam számomra a helyszín ugyan inspiráló tud lenni, de még is csak másodlagos. Nekem az a két ember a legfontosabb, akinek a nagy napjukon kell a soha vissza nem térő pillanatokat megfognom. Az én szempontomból minden más csak kulissza. De persze hazudnék, ha az mondanám, hogy a temperamentumos Mediterrán tájakon, vagy a kalandregényes Skandináviában nem élvezném még az átlagosnál is jobban a munkát. :-)

Mit érzel a legnagyobb kihívásnak az esküvőfotózásban?
Ez évről évre, szezonról szezonra változik, ahogy remélhetőleg folyamatosan fejlődik az ember, szakmailag emberileg egyaránt. A tökéletes fényekbe burkolt és kompozíciókba zárt eszményi pillanatokat igyekszem elcsípni. Azt hiszem ez a legnehezebb feladat és ha sikerül, ez okozza a legnagyobb örömet is!

Van kedvenc esküvőfotósod aki inspirál?
Jó ideje már nem nagyon követek senkit, egyrészt nincs valami sok időm ilyenekre másrészt minden eddiginél határozottabb bennem a vágy, hogy mit és hogyan szeretnék egy-egy esküvőn megfogni.

Mióta vagy tagja a Pillanart-nak?
2009. őszén adtam be először a pályázatomat, amit akkor egy szavazat híján buktam el. Ami akkor persze nagyon elszomorított, de így utólag már nagyon örülök, hogy így alakult. Ha akkor elsőre bekerülök két és fél szezon után, valószínűleg úgy szállt volna el az egóm, mint annak a rendje. De nem így történt, sőt! Még jó néhány évet váratott magára a teljes jogú tagi státuszom, amit egy évvel később egy második elutasított pályázat és összesen három év tagjelöltség után a harmadik pályázatom eredményes elbírálása után szereztem meg. Ez 2011. februárjában történt.

Miért fontos számodra a tagság és mit ad neked a Pillanart?
Először a tagság megszerzése „csak” egy kitűzött cél volt és ennek elérése hatalmas extra motivációt adott évről évre a munkához. Bekerülve már más a helyzet. Az ember érzi, hogy felelőssé vált ezért a szakmáért. Sok száz kolléga kíséri figyelemmel a munkáinkat, a megnyilatkozásainkat. Szocializálódik akarva akaratlanul is a mi szakmaiságunk által. Bár kintről nem így gondoltam de már a saját bőrömön tapasztalva tudom, hogy „kirakatban” lenni sokkal inkább felelősség, mint ingyen reklám.

Van más terület is ahol fotózol?
Igen. A reklámfotózás a másik ága a fotográfiának, ahol reményeim szerint hasonló színvonalon tevékenykedem. Most éppen sok üzleti jellegű portfólióval, egész régiók turizmusával vagy éppen gasztronómiával kapcsolatos megbízásaim vannak.

Van olyan fotózási terület ahol ki szeretnéd még próbálni magad?
A fashion és a modellfotózás mindig vonzott, valamint az illusztratív műfajnak az abszurdba eltolt irányzata is nagyon izgat. Remélem idővel lesz lehetőségem abban is kipróbálni magam.

Mit szeretnél csinálni 5 év múlva?
Esküvőfotózni még biztosan szeretnék öt év múlva is, de a többi tervem maradjon egyelőre még titok.

Csepregi Tibor esküvői fotós
www.csepregiphotography.hu
facebook.com/CSEPREGI.TIBOR.PHOTOGRAPHY
Csepregi Tibor adatlapja a Pillanart honlapján