Fotográfusoknak Interjú Pároknak

Fókuszban az esküvői fotós: Szalay Mona

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Mesélnél magadról pár szóban?
Szeretem a vidámságot, a bohóságot, eleganciát, az érzelmekkel teli esküvőket. Ezek mellett az extremitást, különlegességet, egyediséget.
A fotózás mellett van még egy hobbim. A vezetés. Mindegy milyen járgány – bár a tengelyek száma, az űrtartalom, teljesítmény fontos tényező :-)

Merrefelé laksz?
Budapesten születtem, itt is élek.

Ha választhatnál, hol laknál a legszívesebben a világban?
Mediterrán éghajlati övben, tengerpart mellett.

Tanultál iskolában fotózni?
Igen, ám az igazi tudást nem az iskola adta, hanem maga az élet és az adott helyzetek.

Mióta vagy fotós?
16 éve.

Mióta vagy esküvőfotós?
1996-tól, majd újrakezdés és újraértelmezés 2006-ban.

Ki vagy mi ösztönzött arra, hogy esküvőfotós légy?
Maga a fotózás vonzott, az alkotási vágy ösztönzött, egyébként a sors hozta. Szerencsés véletlen. De ez egy hosszú történet.

Hogyan jellemeznéd a fotózási stílusodat?
Nehéz a saját stílusomat szavakba önteni. Úgy érzem elég kreatív vagyok, és a fotóim stílusa felismerhető. A fotóimmal szeretek valami pluszt adni, ami bizonyos frekvenciasávban fogható csak igazán :-)

Ki tudnál emelni és elmesélni pár mondatban egy esküvőt, ami a legérdekesebb/legextrémebb volt?
Több ilyen van. Nehéz kiemelni közülük egyet, mert mindegyik esküvőt másért szeretem. Egy extrém helyzet egy esetben adódott, amikor a személyi igazolványok és a jegygyűrűk egy másik városban maradtak. Végül szerencsésen megoldottuk a helyzetet.
Esküvőt fotóztam már XII. századi spanyol kolostorban, tengerparti sziklákon, piknikhangulatot idéző réten, metróban, cukrászdában és még sorolhatnám hosszasan. Csak a fantáziám szabhat határokat…. de nem szokott :-)

Hogy érzed, mi az erősséged, amit jól tudsz használni az esküvőfotózásban?
Egyedi látásmód, közvetlenség, nehéz és váratlan helyzetek megoldása.
Illetve valamiféle hatodik érzék, ami előre ki nem számítható, hogy mikor lép működésbe.
Amikor beindul, megmagyarázhatatlan okokból emelem a kamerám valamelyik irányba, ahol épp történik valami, ami fontos, emlékezetes vagy ritka pillanat az érintettek életében.

Milyen típusú kamerákkal dolgozol?
Fontos ez? Szerintem nem. Legalábbis a képek és a fotós látásmódja szempontjából nem. Ha megbízhatóság szempontjából nézem akkor igen, fontos. Egyébként Canon 1D.

Ha csak egy objektívet használhatnál, akkor melyik lenne az és miért?
Szeretem a kis mélységélességet és a szépen mosott hátteret, a részletfotókat, apró mozdulatokat amik mesélnek. Jelenlegi kedvencem 50 mm 1.2.

Elmondanád, mikor milyen fényeket használsz egy komplett napos esküvői fotózás során?
Vakut szinte csak derítésre a kreatív fotózás során, illetve a vacsorán elengedhetetlen, de ott is inkább csak indirekt módon. Kiegészítő lámpa, melynek teljesítménye és a fókusza állítható. Ritkán derítőlap. Leginkább természetes fények.

Milyen programot használsz a képfeldolgozáshoz?
LR, PS.

Kb. hány képet készítesz egy esküvőn és hányat adsz át a pároknak?
Nem tudok átlagolni. Sokban függ a nap eseményeinek számától, az időtartamtól, a vendégek aktivitásától, a saját ráhangolódásomtól, stb.

Szoktál hirdetni? Ha igen, hol?
Győri Igen-Igen esküvőmagazin.

Milyen kommunikációs eszközöket használsz a megjelenésre és melyik a legfontosabb számodra?
Főleg internetes megjelenés, ritkán nyomtatott hirdetési felületek. Örömmel tölt el, hogy olyan esküvői szolgáltatók ajánlanak partnerként, akiket nagyra becsülök, és akiknek munkáját mások is elismerik. A partnereim ajánlását viszont mindennél többre becsülöm.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik bele szeretnének vágni az esküvőfotózásba?
Akkor válasszák ezt a szakmát, ha látják benne a hivatást, ha igazán nagyon átérzik hogy más számára egy esküvő napja mekkora jelentőséggel bír. Ha nem hobbiból, nem hétvégi pénzkereseti lehetőségként, nem unaloműző tevékenységként szeretnék csinálni. Ha van hozzá látásmódjuk, érzékük és elég kitartóak és kreatívak. Ha tanulnak a hibáikból, ha van bennük valami más, ami az átlag esküvői fotósban nincs meg. Saját ötleteiket valósítják meg, nem másokét másolják.

Mi lenne számodra egy álom helyszín, ahol szívesen fotóznál esküvőt?
Számomra sokkal fontosabb milyen személyiségű embereket fotózok. Ha a modelljeim aktívak, élvezik a fotózást, akkor én is inspirálódom. Így születhetnek olyan fotók, melyek nemcsak az érintetteknek, hanem a külső szemlélőknek is egyedi vizuális élményt nyújthat.

Mit érzel a legnagyobb kihívásnak az esküvőfotózásban?
Az örökös megújulást, mindig valami teljesen egyedit alkotni, és az utánam következő tehetséges generációval felvenni a versenyt.

Van kedvenc esküvőfotósod aki inspirál?
J. Buissink, Yervant, Kuliyev, J. Ascough, D. Reggie, B. Chrisman és még páran… Ám időm nem sok marad szörfözgetni mások oldalain :-)

Mióta vagy tagja a Pillanartnak?
Az alapítás óta.

Miért fontos számodra a tagság és mit ad neked a Pillanart?
Jó érzés egy olyan csapathoz tartozni, akiknek tagjai szakmailag és lélekben is támogatják egymást. Együtt lehet velük lazulni, hülyéskedni, de komoly dolgokról is érdemben eszmét cserélni.
Húzóerőt ad. Hozzájárul a szakmai fejlődéshez berkeken belül és kívül. Büszkévé tesz, hogy a Pillanart neve ma már egy brand, egy minőségi jelző, amit egyre többen ismernek.

Van más terület is ahol fotózol?
Természetesen. Főképp embereket, arcokat szeretek fotózni, szeretem kihozni a modelljeimből a legtöbbet, amiről talán nem is tud, hogy benne rejlik. Ezenkívül minden élettelen dolgot szeretek megörökíteni, ami inspirál, ami alkotásra ad lehetőséget. foto.szalaymona.hu

Van olyan fotózási terület ahol ki szeretnéd még próbálni magad?
Víz alatti fotózás, divatfotózás, természetfotózás. Persze professzionális szinten.

Mit szeretnél csinálni 5 év múlva?
Szeretném ha a kedvenc (minimalista stílusú) fotóim nyomtatásban is megjelenhetnének.

Szalay Mona esküvői fotós
www.szalaymona.hu
facebook.com/SzalayMonaPhotosFromHeart
Szalay Mona adatlapja a Pillanart honlapján