Fotográfusoknak Interjú Pároknak

Fókuszban az esküvői fotós: Víg László

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Mesélnél magadról pár szóban?
1977-ben születtem, nős vagyok, két fiunk van, 8 és 10 évesek. Nincs olyan nap, hogy ne foglalkoznék a fotózással vagy éppen a Pillanarttal, de igyekszem minél többet a családommal együtt lenni.

Merrefelé laksz?
Bács-Kiskun megyében, a legtöbb fotózásom mégis Budapesten és környékén, valamint Nyugat-Magyarországon van.

Ha választhatnál, hol laknál a legszívesebben a világban?
Szeretek Magyarországon élni, a Balaton-felvidék, azon belül is a Káli-medence például megunhatatlan számomra. Egyszer azért kipróbálnám, milyen lehet egy trópusi helyen huzamosabb időt eltölteni.

Tanultál iskolában fotózni?
Tudásom legjavát az internetről szedtem össze, de részt vettem jónéhány tanfolyamon, workshopon, illetve megszereztem az alkalmazott fotográfusi képesítést is.

Mióta vagy fotós?
2000 óta fotózom, 2005-től van saját vállalkozásom, 2008-tól pedig főállásban foglalkozom fotózással.

Mióta vagy esküvőfotós?
Több mint 14 éve, 2002-ben fotóztam az első esküvőmet, 2005-től mélyedtem bele jobban az esküvőfotózásba.

Ki vagy mi ösztönzött arra, hogy esküvőfotós légy?
Véletlenül alakult így, amikor még az analóg korszakban filmre fotóztam. Ismerős révén megkeresett egy ifjú pár, rengeteg gondolkodás után elvállaltam, a képek jók lettek, ők pedig nagyon elégedettek voltak. Annyira, hogy másodikként az első menyasszony húgát fotózhattam. Ráadásul a saját esküvőm is abban az évben volt… azon pedig Daróczi Csaba kollégám fotózott :-) Pályám legelején tehát az elégedett ügyfelek ösztönöztek arra, hogy érdemes ezzel foglalkoznom, később pedig egyre jobban beleszerettem az esküvők pörgésébe, hangulatába.

Hogyan jellemeznéd a fotózási stílusodat?
A legegyszerűbben két szóval jellemezném magam: kreatív dokumentarista. Azokat a pillanatokat keresem, amelyeket az átlagember nem lát meg, ezeket a pillanatokat pedig úgy rendezem a képre, hogy esztétikus látvány szülessen belőle. Nagyon kedvelem a különleges nézőpontokat. Erős, de valósághű színekkel dolgozom, ám a fekete-fehér képek is közel állnak hozzám. Képeim java részén vidám embereket láthatsz, nálam mindenki mosolyog :-)

Megosztanád velünk pár kedvenc esküvői képedet?
Az interjúban látható néhány kedvenc fotóm.

Ki tudnál emelni és elmesélni pár mondatban egy esküvőt, ami a legérdekesebb/legextrémebb volt?
Mindegyik esküvő érdekes és egyedi, mindig vannak olyan mozzanatok, amelyekkel előtte még nem találkoztam. Fotóztam már hajón, repülőn, vonaton, alagútban és hegyen, Brüsszel, Párizs, New York, Tokió és Barcelona utcáin, valamint a Maldív-szigeteken is. Számomra mégis egy 2007. augusztusi esküvő a legemlékezetesebb. Ekkor a kreatív fotózás első részéről tartottunk a második helyszín felé. Én a saját kocsimmal voltam, előttem a menyasszony és a vőlegény haladtak. Talán egy kilométert mehettünk, amikor egy eléjük kikanyarodó autóval összekoccantak. Szerencsére egyiküknek sem történt semmi baja, mindössze a kocsijuk lökhárítója esett áldozatul. Az ütközés pillanatában jelzett a telefonom, és miután félreálltam, akkor olvastam el az sms-t: megszületett Balázs, a kisebbik fiam. A baleset miatt nem folytattuk a kreatív fotózást, viszont a hirtelen jött szünetet kihasználva el tudtam menni meglátogatni őket.

Hogy érzed, mi az erősséged, amit jól tudsz használni az esküvőfotózásban?
A kapcsolatteremtő képességemet emelném ki, bárkivel nagyon gyorsan megtalálom a közös hangot. Ide tartozik még a maximalizmusom is, egy fotón rendnek kell lennie – akkor kattintok, ha úgy érzem, a legjobb eredményt kapom. Nagyon szeretem a spontán képeket, a felszabadult pillanatokat.

Milyen típusú kamerákkal dolgozol?
Már a filmes gépem is Nikon volt, így a digitális világban is ennél a márkánál maradtam. Fullframe rendszerrel dolgozom, professzionális objektívekkel.

Ha csak egy objektívet használhatnál, akkor melyik lenne az és miért?
Jelenlegi kedvencemet, a Nikkor 24-70/2.8-as objektívet. Nagyon jól használható gyújtótávolság-tartománya, nagy fényereje, kiváló képminősége, gyors és pontos fókusza alkalmassá tenné, hogy csak ezt használjam. Mivel szeretem a változatos képanyagot, emellett négy másik objektívet is rendszeresen használok.

Elmondanád, mikor milyen fényeket használsz egy egész napos esküvői fotózás során?
A készülődés és a szertartások során szinte kizárólag a természetes fényeket használom. Azért csak szinte, mert vannak szerencsétlen időpontban rendezett szabadtéri szertartások, amikor a minőségi végeredmény érdekében kénytelen vagyok vakuval deríteni. Legtöbbször a kreatív fotózáson is az adott fényekkel dolgozom, de itt már derítőlap, lámpa és mostanában egyre többször a vaku is előkerül. A vacsora, buli egy részén is vakut használok, főleg a gyors mozgások kimerevítése miatt van erre szükség.

Milyen programot használsz a képfeldolgozáshoz?
Leginkább Lightroomot, ám néha a Photoshop is előkerül.

PC vagy MAC?
Windows PC-t használok, de érdeklődéssel figyelem a “másik oldalt” is.

Van asszisztensed vagy második fotósod?
Van asszisztensem, akit a távolabbi vagy nagyon pörgős, több helyszínes esküvőkre magammal szoktam vinni. Fix másodfotósom nincs, a legtöbbször egyedül dolgozom, de igény esetén ketten is tudunk fotózni.

Kb. hány képet készítesz egy esküvőn és hányat adsz át a pároknak?
Említettem már, hogy analóg technikával kezdtem fotózni, az első, kb. 10 esküvőm tehát még filmre készült. Ebben az időben a saját csúcsom 6 tekercs 36-os film elfényképezése volt egy egész napos esküvőn, amiből maximum 10 képet kellett kidobnom, tehát kb. 210 db papírképet tudtam átadni. Manapság sokkal több mindent fényképezek le és nagyvonalúbban bánok az exponálógombbal. 1500-2500 db fotót készítek egy egész napos esküvőn, amelyből a válogatást és utómunkákat követően 600-800 darab kerül átadásra teljes felbontásban.

Szoktál hirdetni? Ha igen, hol?
Ritkán, online felületeken.

Milyen kommunikációs eszközöket használsz a megjelenésre és melyik a legfontosabb számodra?
Egyértelműen a korábbi ügyfeleim ajánlása a legjobb számomra, emellett kizárólag az interneten jelenek meg. A Facebook oldalamra gyakrabban töltök fel képeket, mint a honlapomra, alapvetően ezt a két felületet használom.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik bele szeretnének vágni az esküvőfotózásba?
Próbáljanak egyéni látásmódban dolgozni, az esküvő lényegét, az őszinte érzelmeket lefotózni. Dobják ki a több évtizedes kliséket. Keressenek egy tapasztalt kollégát, akivel el tudnak menni néhány esküvőre és utána tudnak beszélgetni a fotókról.

Mi lenne számodra egy álom helyszín, ahol szívesen fotóznál esküvőt?
2015. szeptembere előtt az álomhelyszínemet a fehér homok – kókuszpálmák – azúrkék tenger hármassal jellemeztem, de ekkor utazhattam a Maldív-szigetekre esküvőt fotózni, úgyhogy ez kipipálva. A következő legyen mondjuk a nem is olyan távoli Dubrovnik, úgy érzem, fantasztikus esküvői fotókat tudnék ott készíteni. Azután jöhet esetleg Hawaii vagy akárhányszor a Maldív-szigetek :-)

Mit érzel a legnagyobb kihívásnak az esküvőfotózásban?
Megtalálni a hangot a legkülönbözőbb korú és társadalmi helyzetű emberekkel is, elnyerni a bizalmukat, hogy ezáltal igazán jó fotókat készíthessek róluk. No és azt, hogy minden esküvőn készítsek olyan fotókat, amilyeneket azelőtt sosem…

Van kedvenc esküvőfotósod aki inspirál?
Sok külföldi fotóst ismerek, akik közül Andrea Corsi olasz és Ben Chrisman amerikai fotósok munkáit követem. Emellett sok Pillanartos kollégám munkásságát is nagyon kedvelem.

Mióta vagy tagja a Pillanartnak?
Már akkor tag voltam, amikor még Pillanart sem volt. A kezdőcsapat összeállításától kezdve részt veszek benne, vagyis 2007 késő őszétől, ekkor indítottuk el a szervezkedést Fekete Csaba kollégámmal. Sőt, a Pillanart nevet a feleségem, Ági találta ki…

Miért fontos számodra a tagság és mit ad neked a Pillanart?
Remek kollégák vesznek körül. Sokuk munkáit korábban csak interneten és magazinokban láttam, mára pedig a barátaimnak mondhatom őket. Nekem ezek a barátságok a legfontosabbak a Pillanarton belül.

Van más terület is ahol fotózol?
Rendszeresen vannak céges megbízásaim (ipari fotózás, rendezvényfotózás, portréfotózások) valamint családi és gyermekfotózásaim.

Van olyan fotózási terület ahol ki szeretnéd még próbálni magad?
Igazából nincs, az esküvői fotózást szeretném még magasabb szinten űzni.

Mit szeretnél csinálni 5 év múlva?
Úgy érzem, nem hoztam még ki az esküvőfotózásból a maximumot, szóval mindenképpen ugyanezt!

Víg László esküvői fotós
FotoVig.hu
facebook.com/FotoVig
Víg László adatlapja a Pillanart honlapján