Pároknak

Kutyahideg

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Biztosan sokan gondolkodtatok rajta, hogy mit csinál egy esküvőfotós akkor, amikor nincsenek esküvők. Ebben a cikkben erről írnék pár dolgot.

Magyarországon és Európa legtöbb országában az esküvői szezon április végétől szeptember végéig tart. Utána erősen megfogyatkozik a házasulandók száma.

Mivel a teljesítési időnk nagyjából 1 – 1,5 hónap, ezért a szeptember végi munkákkal elvagyunk november elejéig.

Akkor következik egy kis pihenő, ami talán 1-2 hét. Mivel sokan nem csak esküvőket fotózunk, hanem az alkalmazott fotográfia minden területével foglalkozunk, ezért télen is számíthatunk bizonyos idényjellegű munkákra.
Nálam például már bevett szokás, hogy a párok, akiket fotóztam, karácsonyra rendelik meg az esküvői albumjaikat. Ennek azért is örülök, mivel nem a szezonban kell az amúgy is kevés időmből kigazdálkodni az albumtervezés munkaidejét.

Természetesen ebben az időben megjelennek a családfotózások is. Olyankor kisgyermekes családokhoz szoktam ellátogatni, ahol készítünk pár fotót, amit boldogan tesznek a megrendelők a nagyszülők, rokonok karácsonyfái alá.

Januártól pedig következik a céges portfoliók elkészítésének az ideje. Olyan vállalkozások szoktak megkeresni, akiknek a weboldalán elavult, régi képek vannak, vagy most készül az első internetes megjelenésük.

Kicsit visszaugorva az időben, novembertől kezdődik még a következő évi párok érdeklődése az általuk szimpatikusnak talált szolgáltatók után. Ennek kapcsán jönnek képbe a személyes találkozók, az esküvői kiállítások és jó idő esetén a próbafotózások, amik egészen április végéig kitartanak.

Télen a felszerelés is megérdemel egy kis pihenést. Sokat dolgoztak a kamerák és objektívek, egész nyáron porban, szélben, esőben. Ilyenkor egy hétre elküldöm őket pihenni egy ausztriai „wellness”-be, ahol szépen kipucolják és szervizelik őket, az objektívek fókuszpontját pedig beállítják azokra az értékekre, amivel a lehető legélesebb képet lehet majd elkészíteni.
Itt azt hiszem, hogy be is zárult a kör és eltelt egy év.
Szeretném még megemlíteni a téli elfoglaltságaim közt az online marketinget és az önképzést. Ilyenkor van időm arra, hogy átértékeljem az előző évi munkáimat, tanuljak a hibáimból és dolgozzak azok korrigálásán azért, hogy évről évre jobb minőségű munkákkal tudjak szolgálni a megrendelőimnek.
Végül, de nem utolsósorban ilyenkor sokkal több időm jut szeretett családomra és egy kis hobbira is.

Szita Márton