Menyasszonyoknak

5 dolog, amin spórolni lehet (de nem érdemes)

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Az esküvők költségvetése sajnos általában mindig több, mint amennyit az ember megálmodik. Nem sokaknak adatik az meg, hogy mindenből az elképzelése szerintit rendelje/vegye meg. És ha ez így van, akkor jön a dilemma, hogy min lehetne spórolni. Előbb-utóbb a fotográfus munkadíja is beleeshet azok közé a tételek közé, amiken lehet karcsúsítani. No de az a kérdés, hogy mennyit, és ez megéri-e. Lássuk, melyek a leggyakrabban előforduló költségcsökkentő gondolatok az esküvői fotózással kapcsolatban.

1. A készülődésről nem kérünk fotózást, majd csak a szertartásokról

Ezt ahhoz szoktam hasonlítani, amikor elkezdünk egy könyvet olvasni, de a 30. oldalnál kezdjük el. Az a nap rólatok szól reggeltől estig. Kár spórolni azon a néhány órán, ugyanis így nem lesz kerek a történet sem.

01

2. A buliban már nem kérjük a fotózást, van egy vendég, aki szintén fotózik és jó gépe van, ő majd megcsinálja

Ha vendégként hívunk valakit, őt nem nagyon illik utána munkára fogni, illetve ha a jó gépe véletlenül elromlik nem is kérhetjük rajta számon az elmulasztott pillanatokat (természetesen azt már nem is feltételezem, hogy esetleg a buli hevében kicsit több alkoholt fogyasztva nem a fotózás lesz a legfontosabb gondja).

02

3. Nem szeretnénk külön napon csinálni a kreatív fotózást (új frizura, új smink, stb.)

Természetesen érthető ez, de a kreatív képek attól kreatívak, hogy az elképzeléseknek szinte semmi sem szab határt. Ennyi „áldozatot” meg kell hogy érjen, hogy egyedi és megismételhetetlen képek szülessenek.

03

4. Nem kérjük retusálni a képeket, jók lesznek a nyers file-ok, majd egy barátom megcsinálja

Ez olyan, mintha bemennénk egy jó nevű étterembe és csak a hozzávalókat kérjük, a vacsorát majd mi megfőzzük. A képek utómunkája ugyanúgy hozzátartozik az alkotási folyamathoz, mint a pillanatok rögzítése. Magára valamit adó fotográfus sosem ad ki nyers képeket a kezéből.

04

5. Nem kérünk esküvői albumot, majd mi megszerkesztjük

Az albumok szerkesztése is egy külön szakma. Egy jó album ugyanúgy készül, mint egy jó kép. Vannak szabályai és ha azokat nem tartják be, akkor a végeredmény nem az lesz, mintha azt egy hozzáértőre bíztuk volna. Nem beszélve arról, hogy a végtermék minőségére semmiféle garanciát nem kapunk.

05