Általános Menyasszonyoknak Pároknak

Így archiválhatod az esküvői fotóidat

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Véget ért az esküvő, néhány hét után a fotós is elkészül a képek feldolgozásával. A pár megkapja a digitális file-okat, egy-két hónapig rongyosra nézik és mutogatják, aztán a lemez/pendrive “archiválandó” bekerül egy fiókba. Csak évek múltán kerül újra elő, de már nem biztos, hogy olvasható formában.

A különféle online képmegosztók és közösségi oldalak korában fontos, hogy esküvői fotóink digitális formában is rendelkezésre álljanak. Az esküvőnk pillanatait a legegyszerűbben valamelyik internetes szolgáltatás segítségével oszthatjuk meg ismerőseinkkel, rokonainkkal. Manapság szinte minden esküvői fotós digitális formában is átadja az esküvőn készült válogatott, utómunkázott képanyagot. Ennek mennyisége változó, leginkább a rendelkezésre állás időtartamától és a fotózandó események számától függ, de nagyjából 300 és 800 db között alakul.

Egy ízléses tokban lévő adathordozó tehát alapkövetelmény, de önmagában még nagyon kevés, a fotók kényelmes bemutatására nem alkalmas. Bekapcsolni valamilyen elektromos berendezést, majd több száz képet végiglapozni csak 1-2 alkalommal tekinthető élménynek. A szépen csomagolt DVD egyre ritkábban fog előkerülni, talán már kedvünk sem lesz megmutatni a képeket, hiszen olyan macerás…

fotovig-fineart-album_1

Digitális negatívok

A digitális formában létező fotók csak a negatív szerepét töltik be. Ez a leggyakrabban CD vagy DVD lemezen, pendrive-on, esetleg online galériában kerül átadásra. A fotók szín- és tónuskorrigáltak, retusáltak, de még mindig csak egy lemezről beszélünk. Régebben természetes dolog volt, hogy a fotókat kézzelfogható formában, papírképeken is megkaptuk.

fotovig-fineart-album_2

Az adathordozókon tárolt fotók sajnos nincsenek biztonságban. A lemezek öregedése vagy véletlen törlés, sérülés esetén minden fotónk egyszerre veszhet kárba. Nagyjából 5 évente érdemes ezért átírni a fontos anyagokat az aktuálisan elérhető médiákra, hogy ne legyen részünk kellemetlen meglepetésben. Szintén fontos szabály, hogy ne csak egy helyen legyenek meg a fotóink, többféle adathordozóra is készítsünk biztonsági mentést és ezeket is különböző helyeken tároljuk.

A jó öreg papírképek

Egy fokkal jobb, ha papírképeket készíttetünk, de ez is elavult megoldásnak számít. A korábban nagy népszerűségnek örvendő öntapadós lapokból álló, vagy fotósarkos, netán “zacskós” albumok jól védik a képeket, de egy nagyon fontos pluszt ezek sem képesek biztosítani. Erről a bizonyos plusz dologról a későbbiekben még lesz szó.
Ha mégis szeretnénk néhány hagyományos fényképet, akkor digitális fotóinkból szinte minden fotósüzletben nagyíttathatunk papírképeket. Ahogy a negatívokról nagyított képeknél, úgy a digitális file-okból készült papírképek esetében sem mindegy, hogy ezt a munkát melyik labor végzi. Ha kiváló végeredményt szeretnénk elérni, kérjünk tanácsot fotósunktól, hol érdemes elkészíttetni a nagyításokat, vagy bízzuk meg őt ezzel a feladattal.

fotovig-fineart-album_6

A legjobban sikerült, nekünk legjobban tetsző fotókat extra nagy méretben is kinagyíttathatjuk. Professzionális nyomatot alaposan előkészített fotóból érdemes készíttetni: a digitális képnek minden részletében kidolgozottnak, ízlésesen retusáltnak kell lennie. Ezen kívül a kész nyomat legyen időtálló és a fizikai hatásoknak is álljon ellen. Egy-egy nagy méretű, igényesen printelt (előhívott) fotó a megfelelő keretezéssel otthonunk dísze lesz.

Az időtálló megoldás

Elérkeztünk írásom fő témájához, a Fine Art esküvői albumokhoz. Ezeknek az esküvői albumoknak a lapjai ugyanis professzionális nyomatokból, lézeres levilágítással készülnek, időtállóak, strapabíróak. Albumoknál dupla oldalakról beszélünk, mivel a lapok síkban nyílnak, a bal és a jobb oldal összefüggő felületet alkot. Ezért akár egyik oldalról a másikra átfutó képeket is alkalmazhatunk. Egy általános, 30 oldalas album tehát 15 dupla oldalt tartalmaz. Az album lapjaira kerülő fotók egy plusz utófeldolgozási fázison is átesnek: még élénkebb, vibrálóbb színeket, plusz retust (magazinretus) kapnak, a megjelenést tökéletesen hozzáigazítjuk az album nyomathordozójához.

fotovig-fineart-album_9

fotovig-fineart-album_4

fotovig-fineart-album_3

Az a bizonyos plusz

Amit egy egyszerű, papírképekkel teli fotóalbum nem tud nyújtani, az a történetmesélés. A Fine Art albumot kinyitva minden oldalon történet elevenedik meg – az egy oldalra elhelyezett fotók egymás hatását erősítik. A teljes esküvői képanyagból kiválogatott 60-100 db egymással összefüggő, érzelmeket és emlékeket felelevenítő fotó hivatott az esküvő napjának bemutatására. Nem kell több száz képet végigböngészni a számítógép előtt, elegendő kinyitni az albumot és rövid idő alatt újra átélhetjük az esküvő történetét.

fotovig-fineart-album_8

Befektetés

Az albumok egyáltalán nem olcsók. A magas árat a minőségi alapanyagok felhasználása, valamint a nagy mennyiségű kézimunka indokolja. A rendkívül magas szintű kivitelezésnek köszönhetően azonban – megfelelő tárolási körülmények esetén – hosszú évtizedekig, több generáción át eredeti színeikben őrződnek meg a bennük lévő fotók.

fotovig-fineart-album_7

Az esküvői albumok érték- és időtállóak, vagyis valódi befektetésnek tekinthetőek.

Archiválás

Az esküvői albummal a legfontosabb fotók archiválását is megoldottnak tekinthetjük. A Fine Art albumot rendelő párok általában nem csak saját maguk részére, hanem a szüleiknek is rendelnek egy-egy példányt, amelyeket azután földrajzilag különböző helyeken tárolnak. Azon felül, hogy a szülőknek is nagy élmény egy igényes albumot lapozgatva átélni az esküvő hangulatát, ezzel a fotók biztonságos tárolásáért is sokat teszünk. Valamelyik példány album ugyanis még váratlan események (pl. beázás) bekövetkezése esetén is biztosan sértetlen marad. Ráadásul jelentős árkedvezmény jár, ha azonos tartalmú albumokat egyszerre, csomagban rendelünk meg.

fotovig-fineart-album_5

Egy Fine Art esküvői albummal a családi történelem fontos darabját tudjuk kézbe venni. Míg a számítógépes adathordozók terén néhány év alatt óriási fejlődés következett be a floppyktól a felhőalapú adattárolásig, addig a könyvek évszázadok óta szinte változatlan formában állnak rendelkezésünkre. Nagy élmény lesz, amikor majd az albumot gyermekeinkkel együtt lapozgatva újra és újra átéljük esküvőnk történetét.