Menyasszonyoknak Pároknak

E-session, avagy mi szüksége a jegyesnek fotózásra?

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Azok kedvéért, akik nem hallották volna még az e-session kifejezést, tegyük ezt gyorsan tisztába. Az angolból átvett engagement session, rövidebben: e-session, magyarosítva: jegyesfotózás. Amint azt az elnevezés is sugallja, a jegyesfotózás a jegyben járó párok esküvő előtti fotózása.

tibu-esession-1

Hogy miért kellene az esküvő előtt is fotózkodni és egyáltalán mire jó ez az egész, erről a titokról igyekszik ez a cikk lerántani a fátylat.

Minden valamirevaló esküvőfotós célja, de legalábbis a Pillana(r)t valamennyi fotósának biztosan, hogy minden esküvőből kihozza az abban lévő maximumot, sőt! Néha többet is, még ha a körülmények gyakran ennek pont az ellenkezőjére játszanak is. Éppen ezért a magunkfajta fotós szeret az esküvőkre felkészülten érkezni és tudni jó előre, már amennyire ez lehetséges egyáltalán, hogy mikor, hol, mi fog történni a nap folyamán. Ennek a felkészülésnek – nálam legalábbis – az aznapi helyszínek és időpontok egyeztetése is fontos része. Ez persze bármely személyes találkozó alkalmával is megejthető, de létezik ennek egy rendkívül produktív és hatékony módja: egy könnyed, ismerkedős fotózás, azaz az e-session. Itt még bőven időben kiderülhet minden olyan dolog, hogy mi az amit szerettek, élveztek, mi az viszont, amit nem, mi áll jól nektek, mi nem, hogy a választott fotósotokkal hogy rezegtek együtt, mennyire tud feloldani, helyzetbe hozni benneteket és saját magát persze, hogy rólatok is megszülethessenek a hőn áhított meseszép képek :-) Bár sokan bele sem gondolnak, de egy fotós – és nem csak az esküvői – nem csak fotós. Legalábbis olyan értelemben, hogy nekem majd minden esküvőn kikérik a véleményem etikett- és stílusügyekben, de pszichiáter, tesó, sofőr éppúgy voltam már fotós minőségem mellett, mint alkalmi ceremóniamester. Ebben semmi rendkívüli nincs. Egy hivatásos esküvő fotós – és mi a Pillanartban kivétel nélkül azok vagyunk – bőven 200 esküvő fölött jár, míg a bennünket megbízó párok az esetek döntő többségében az elsőre készülnek.

tibu-esession-2

De térjünk vissza az e-sessionre. Ha sorravesszük, melyek a nyugodt és eredményes munkavégzés feltételei – most nem is csak kimondottan az esküvőfotózásra értve, hanem úgy általában –, az első helyen szinte biztosan a stresszmentes, nyugodt baráti légkört találjuk. Ennek a viszonynak vagy légkörnek a kialakítására jobb mód nem nagyon létezik, mint a fentebb már vázolt fotózás. Ráadásul a legtöbbször igyekszünk belevinni egy kis csavart, vagy plusz tartalmat is. Ahogy az talán az e cikkhez melléklet fotókon is látható, mindkét esetben az volt a koncepció, hogy a “sima” sétálgatós, csókolózós, fűben heverészős képeken túl vagy ezekbe rejtve, a szülővárosuktól messzire került fiatalok (Gabi és Szabi Kanizsáról a németországi Esslingenbe, Ari és Csabi pedig Szegedről Sopronba és Bécsbe, néhány kép mindkettejük anyagából a cikk alatti galériában) kicsit megmutathassák az otthoniaknak, hol élnek, milyen vidékeken telnek a mindennapjaik, távol a szülői háztól.

Végezetül nézzük, mi lesz az, amit egy-egy ilyen e-session után bizonyosan a magatokénak tudhattok majd:
Elsősorban lesz egy csomó klassz “civil” ruhás képetek magatokról ugyanolyan professzionális minőségben, mint azt a választott fotósotok esküvői képein már megismertetek. Aztán ezeket a képeket felhasználhatjátok az esküvői designhoz, meghívó, étterem, hotel, templom, műsorfüzet díszítésére. Szinte az összes Pillanartos kolléga örömmel készít egy klassz slideshow-t is az itt készült képekből, melyet a lagziban büszkén vetíthettek le a vendégseregnek. De ami majd a nagy napotokon készülő fotóanyag szempontjából sokkal-sokkal fontosabb: az esküvőtök napján már nem egy idegen kopogtat majd az ajtótokon, hanem szerencsés esetben a jóbarátotokként üdvözölhető és olyan lelkesedéssel is dologozó, motivált esküvőfotós.