Menyasszonyoknak Pároknak

Nem vagyok én luxuscikk… kérem alássan!

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Nemrégen egy érdeklődő Menyasszonnyal váltott rövid kis levelezésem gondolatokat ébresztett bennem. A levelezésből tiszteletből nem idézek, de a lényege, hogy árajánlatot kért tőlem egy főszezonbeli esküvőre, ami egy igen elegáns és drága budapesti szállodában lesz, és körülbelül 180 meghívott vendégre számítanak. Én elküldtem neki az árajánlatomat, és még aznap meg is érkezett a válasz, hogy köszöni szépen, de ennyit nem fognak fotográfusra áldozni. Nos ez a mondata szemöldökfelvonásra késztette agykérgi piramissejteket tartalmazó központi idegrendszeremet. Természetesen nem az általa soknak tartott összegre tett megjegyzése miatt, hanem amiatt, mert az én ügyfeleim 96%-a nem sokcsillagos szállodában köti frigyét, és nem a “felső tízezerhez” tartozik. Vajon ha Ők megfizetik az áraimat, akkor hogyan is működik ez a történet a kedves Megrendelők fejében?!

Aztán szerencsére sikerült megfejtenem a problémát, ami nem is igazán probléma. Nem az árakkal van baj, hiszen más kelet-európai országokban (pl. Lengyelország, Szlovákia) bizony sokkal magasabbak a vállalási díjak, mint idehaza. A vizuális kultúra is fejlődik, hiszen mindenféle információs csatornán serkentik agyműködésünket például a legújabb trend szerint készült klipekkel, reklámokkal. Természetesen ennek van negatív hatása is, hiszen szinte azt a képzetet kelti az emberekben, hogy ma már bárki lehet fotográfus, a mai modern masinériákkal bárki képes szépet alkotni. Ez azonban nem így van, sőt mi több, ez biza a piramis csúcsán lévő fotográfusok malmára hajtja a vizet. Hiszen a több ezer esküvőfotós közül tehetséggel, egyéni látásmóddal kitűnni ma már sokkal nagyobb érték, mint akár csak 10-15 évvel ezelőtt, amikor a mostani fotóslétszám maximum csak párszázas ajánlat volt. Városonként 2 fényképészből kitűnni nem volt nehéz, nem is nagyon lehetett. A cél nem a folyamatos megújulás, hanem az “egyenfotók mindenkinek” elv alkalmazásával a munka minél hamarabbi elvégzése volt.

Tehát a megoldás az AKARAT!

Ha a középszerűvel megelégszik valaki, azzal tele a polc, üsse csak be a megfelelő keresési szavakat, és a Google már ontja is feléje tömkelegével. Nincs is más dolga, mint berakni őket egy excel-táblázatba, árakkal és átadott képszámmal, gyököt vonni, és meg is van a legmegfelelőbb ember, aki a legolcsóbb az átadott kép / Ft  terén. Ha azonban ezzel nem elégszel meg, hajlandó vagy 20-30%-kal többet áldozni, akkor azt hiszem, a legjobb úton haladsz.

Drága Menyasszonyok! Gondolkozzatok fordítva, mint ahogyan az esküvőtöket szervezitek. A szervezésnél hallgassatok az eszetekre, a fotográfus kiválasztásánál pedig a szívetekre. Ha azt érzitek, ő lesz a nagy Ő, akkor csapjatok le rá, mert ha késlekedtek, másnak fog örömet szerezni a Ti nagy napotokon.

Nem más ez, mint AKARAT kérdése! Ha azt akarod, olyan megközelítésben, olyan egyéni megvilágításban lásd viszont magatokat az esküvőtökről készült fotósorozatban, amennyire saját magatokat is egyéniségeknek tartjátok, és nem elégszel meg olyan közepes képekkel, ami minden barátnődnek, szomszédodnak, “uncsitesódnak”, nagymamádnak van, akkor AKARD, hogy ne így legyen!

01

Szipli Tamás