Menyasszonyoknak Pároknak

Hagyományok vs. praktikum

Megosztás: Facebook Twitter Google+ Pinterest

Az esküvő egy hagyományokban gazdag ünnep. Függetlenül attól, hogy milyen kultúrához, valláshoz tartozunk, a párok mindig követnek bizonyos hagyományokat, így sok kompromisszumot kell kötniük és fontos döntéseket kell hozniuk. Ezek közé tartozik az is, hogy a menyasszony és a vőlegény vajon láthatja-e egymást a ceremónia előtt vagy várjanak annak megkezdéséig.

A kérdés a fotózás szempontjából is fontos lehet. Számos érv szól a különböző forgatókönyvek mellett és ellenük is.

A főként zsurnaliszta stílusban fotózók előnyben részesítik azokat a pillanatokat, amikor a házasulandók a szertartás előtt állva még nem látják egymást. A várakozással teli pillanatok, az eskü előtti izgalom, a lefátyolozott menyasszony megjelenése a templomkapuban, eközben a vőlegény kéztördelése, majd a meghatottság a szemében felbecsülhetetlen pillanatok. Néhány fotós visz magával segítséget azért, hogy ezeket a meghitt perceket mind megörökítsék.

Sokan nem ragaszkodnak a hagyományokhoz, és már a ceremónia előtt meglátják egymást az ünnepi ruhában, ettől azonban nem vész el a meghitt pillanatok varázsa.

Ha a tökéletes fotózás szempontjait figyelembe vesszük, akkor elmondható, hogy az esküvő előtti órákban még tökéletes a smink, látszik egy kis izgalom, van idő a fotózásra, akár több helyszínen is lehet képeket készíteni. Ehhez viszont meg kell látni egymást még az esküvő hivatalos kezdete előtt. Mivel azonban a meglepetés egymásnak szól, ezért – véleményem szerint – ez nem okozhat problémát.

Ha inkább hagyománykövetőek vagytok, akkor pozitívumként jelentkezik az a tény, hogy nem kell idejekorán elkészülnie a sminknek, a fodrásznak. Amennyiben főleg riportképeket szeretnénk, ez a tökéletes választás. Azonban ha “beállított” képeket is szívesen látnátok, akkor figyelembe kell venni azt, hogy a ceremónia utáni egy-, másfél órában nem tudtok csatlakozni a násznéphez, legalábbis a fotózás időtartamára (ez persze sokszor nem is szokott gondot okozni, mert sok rokon hosszú évek után akkor találkozik ismét egymással és van miről beszélniük…), ezért a képek készítésére erősen behatárolt az idő. Néha sietni is kell és előfordul, hogy ez a kapkodás meglátszik rajtatok és a képeken.

De legyetek nyugodtak, bármi is legyen a döntésetek, ha egy jó fotóst sikerül megszereznetek, ő mindent el fog követni, hogy a képek a legjobban sikerüljenek.

Váradi Tamás